NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

A (4) | B (4) | C (4) | F (1) | G (3) | I (1) | J (1) | K (2) | L (2) | M (3) | N (1) | O (1) | P (3) | R (2) | S (1) | T (1) | W (2) | Ż (5)

Aloes

Aloes (Aloe L.)

Jest to wiecznie zielona roślina o charakterze drzewiastego sukulenta. Należy do rodziny Liliowatych (Liliaceae) liczących 180 gatunków. Występuje w warunkach naturalnych w południowej Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Rośnie na ubogich w wodę glebach, piaszczystych i terenach kamienistych. Uprawiana jest we wielu krajach o klimacie gorącym, natomiast w krajach strefy umiarkowanej, hoduje się jako roślinę pokojową i szklarniową. Aloes drzewiasty (Aloe arboresens) osiąga w stanie naturalnym wysokość do 5 m ale hodowany w Polsce nie przekracza wysokości 1 m.

Czytelnia: 

Amarantus

Szarłat spożywczy (Amaranthus cruentus)

Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Historia jego uprawy sięga 5000 lat. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali Inkowie, Majowie i Aztekowie. Po kukurydzy, ziemniakach i fasoli była to najważniejsza roślina uprawna o wszechstronnym zastosowaniu.

Czytelnia: 

Anyż

Anyż – Illicium verum

Anyż (anyż gwiazdkowy/gwiaździsty, badian) to wiecznie zielone, niewysokie drzewo z rodziny magnoliowatych, pochodzące z Azji południowo-wschodniej. Jego białożółte kwiaty dojrzewając wytwarzają suche owoce, przypominające gwiazdę – stąd nazwa rośliny. Chińska nazwa “bat gok” lub “ba jiao” (obie oznaczają “osiem rogów, ośmiokąt”) także nawiązuje do kształtu ośmioramiennej gwiazdki. W medycynie chińskiej anyż gwiazdkowaty jest także znany jako “ba jiao hui xiang” co oznacza “ośmiokątny koper” .

 

Czytelnia: 

Aronia

Sprowadzono ją do Polski poprzez Rosję i Skandynawię ale pochodzi z Ameryki Północnej. We wschodniej części Ameryki, od kanadyjskich wielkich jezior po Florydę rosną trzy gatunki aronii: czarnoowocowa, czerwona i śliwolistna. Nie jest wymagająca w uprawie, dobrze znosi zimowe chłody i nieurodzajną glebę więc można ją uprawiać tam, gdzie nie dają sobie rady inne krzewy. Nadaje się na soki, dżemy, nalewki. Prawdopodobnie Polska jest jedynym krajem, w którym produkuje się z niej smaczne i zdrowe wino.

Czytelnia: 

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwyczajowo zwana też bazylią wonną, jest gatunkiem jednorocznym. Roślina ta ma liście w różnych kolorach. Mogą być one białe, zielone a nawet purpurowe. Na spodniej stronie liści znajdują się gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Czytelnia: 

Borówka brusznica

Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea L.) Syn.: borówka czerwona jest to niski podkrzew zaliczany do rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). Występuje jako krzewinka wysokości do 40 cm, o łodygach wzniesionych i liściach zimotrwałych, skórzastych, ułożonych skrętolegle, jajowatych lub owalnych z lekko podwiniętymi brzegami; od spodu widoczne gruczoły w postaci kropek. Kwitnie i owocuje od maja do lipca, a w naszych warunkach zakwita zazwyczaj powtórnie i owocuje we wrześniu i październiku. Kwiaty, ułożone w groniaste kwiatostany, są małe, dzwonkowate, białe lub różowe. Owocem jest jagoda, początkowo biało-zielonkawa, która w miarę dojrzewania czerwienieje. Proces ten trwa jeszcze po zbiorze jagód.

Czytelnia: 

Brzoza

Betula pendula ROTH. (B. verrucosa EHRH.) — brzoza brodawkowata (b. zwisła)

Brzoza brodawkowata swym zasięgiem obejmuje prawie całą Europę, z wyjątkiem Hiszpanii, Grecji i południowego cypla Włoch. Ponadto występuje w części Azji Mniejszej, na Kaukazie i w zachodniej Syberii. W górach brzoza nie dochodzi wysoko, na ogół do 700—800 m; pojedyncze okazy w Tatrach sięgają jednak 1480 m n.p.m., a w Alpach znacznie wyżej, bo do 2000 m n.p.m.

Czytelnia: 

Burak

Historia uprawy buraka sięga prawdopodobnie 800 lat p.n.e. Według prastarych pism babilońskich uprawiano go w ogrodach jednego z ówczesnych władców. Stamtąd trafił do Grecji a następnie do Rzymu. W średniowieczu uprawiano buraki we Francji i na półwyspie appenińskim, później także w Niemczech. Pierwszą systematykę odmian buraka opisał Karol Linneusz w roku 1753. Do Polski warzywo trafiło z rejonów śródziemnomorskich i dziś nie potrafimy sobie wyobrazić prawdziwej polskiej Wigilii bez tradycyjnego barszczu podawanego na czysto lub z grzybowymi uszkami albo Wielkanocy bez ćwikły podawanej do pieczonych mięs.

Czytelnia: 

Cebula zwyczajna

Cebula ogrodowa (Cebula zwyczajna) (Allium cepa L., 2n=16, 32) Należy do rodzaju (Allium L.) z rodziny liliowatych (Liliaceae Juss.)

Do tego samego rodzaju (Allium L.) należą: 1. P o r (Allium porrum L., 2n=32) 2. Allium kurrat Schweinf (2n=32) – blisko spokrewniona z porem stara roślina uprawowa Egiptu 3. Szczypiorek (Allium Schoenoprasum L., 2n=16, 32) 4. Cebula siedmiolatka (Allium fistolosum L., 2n=16) 5. Cebula wielopiętrowa (Allium fistolosum var viviparum Makino = A. proliferum Schrad) – uważana niekiedy za jedną z botanicznych odmian siedmiolatki 6. Szalotka (Allium ascolonicum L., 2n=16) 7. Czosnek (różne gatunki) np.: - czosnek pospolity - czosnek siatkowy - czosnek niedźwiedzi - czosnek wonny – użytkowany jak szczypiorek, uprawiany w ogrodach Chin, Indii, Japonii oraz Mongolii - czosnek wężowy – uprawiany w Europie Zachodniej

Czytelnia: 

Czarna jagoda

Borówka czarna Vaccinum myrtillus L. Czarna jagoda, czernica, borówka czernica jest niską krzewinką z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Nazwa Vaccinum wywodzi się od łacińskiego słowa vaccae-jagoda, myrtillus dodano do nazwy w XVI wieku ze względu na podobieństwo jagód i liści do mirtu. Borówka czarna występuje w północnej i środkowej Europie, północnej Azji, Ameryce Południowej. W Polsce możemy ją spotkać w lasach iglastych aż do wysokości 1800m n.p.m.

Czytelnia: 

Strony