NaturalnaMedycyna

Jajka

 Jak co roku w czasie wielkanocnego śniadania wiele osób ma iście hamletowski dylemat – jeść albo nie jeść – a problem dotyczy oczywiście jajek. Najnowsze badania wyraźnie potwierdzają, że jajko nie bez powodu uchodzi we wszystkich kulturach za symbol życia.

Powszechny mit dotyczący jajek głosi, iż nie wolno spożywać więcej niż 3 szt. na tydzień z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu. Współczesna wiedza poparta doświadczeniami jest bardzo przychylna jajkom i wkłada do lamusa poglądy wielu cholesterolofobów. Okazuje się, że w jednym jajku jest ok. 180 mg cholesterolu, czyli ok. 10% tego, co jest dziennie produkowane w organizmie. Warto wiedzieć, że cholesterol zawarty w jajkach nie jest szkodliwy, gdyż obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej.

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec przyswajalności składników odżywczych ( białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%). Przy całym bogactwie składników dwa duże jaja to tylko 150 kcal ! Ojciec Jan Grande, jeden z największych autorytetów w historii polskiego ziołolecznictwa poleca swoim pacjentom spożywanie nawet 12 jaj tygodniowo. Wskazuje, że wewnątrz skorupki znajdziemy najwyższej jakości białka, wiele witamin, wapń, żelazo oraz niezbędny do budowy naszych zębów oraz paznokci fosfor.
Współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.
Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa.
A jeśli nasze wątpliwości nadal nie zostały rozwiane mamy do wyboru jajka, które cholesterolu praktycznie nie posiadają.
Kury zielononóżki są bardzo odporne na choroby. Nie nadają się do chowu klatkowego a jedynie do hodowli ekologicznej. Bardzo umiejętnie wykorzystują pokarm dostępny na naturalnych pastwiskach, dzięki czemu ich jajka są bardzo smaczne i wartościowe. Jaja zielononóżek z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych są doskonałym źródłem cennych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12 oraz E. Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną lecytyny. Można śmiało powiedzieć, że mają one wszelkie prawo do miana żywności funkcjonalnej.
Jaja przepiórcze mają skład znacznie bogatszy od jaj kurzych. Zawierają mniej tłuszczu oraz więcej cennych aminokwasów egzogennych, co sprawia że mają wyjątkową wartość biologiczną. Jest to też jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego fosforu a także żelaza, miedzi, cynku i witamin z grupy B. Białko jaj przepiórczych zawiera lizozym - czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów i mikroorganizmów. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym lizozym podnosi odporność organizmu. Podobnie jak jaja zielononóżek zawierają niewiele cholesterolu. Jaja przepiórcze zwykle są polecane osobom uczulonym na białko jaja kurzego, gdyż są mniej alergizujące.
Tak więc jedzmy jajka bez obaw zwracając uwagę na to, aby pochodziły od kur z hodowli ekologicznej (oznakowane jako 0) lub przynajmniej wolnowybiegowej (te mają cyfrę 1 na początku kodu umieszczonego na pieczątce). Tylko wtedy, gdy kura jest odpowiednio żywiona pokarmem z dużym udziałem produktów naturalnych, jajko jest smaczne i zdrowe.
  
Katarzyna Szymańska
fot:sxc.hu
Czytelnia: