NaturalnaMedycyna

Kompot ze świeżych truskawek

Składniki
5 kg truskawek,
6 litrów wody,
2 kg cukru,
1 cytryna


Jak to zrobić
Truskawki umyć, odszypułkować i ułożyć w słoikach, zostawiając centymetr od góry. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok cytrynowy, dzięki któremu kolor kompotu będzie landrynkowy i soczysty. Płynem zalać truskawki (także zostawiając 1 cm od góry słoika). Nakrętki wytrzeć do sucha i zakręcać słoiki. Następnie wstawić je do dużego garnka z wodą sięgającą 3/4 słoików - gotować około 25 minut. Wyjąć, ustawić na ręczniku do ostygnięcia. Schować do spiżarni. Otworzyć w środku mroźnej zimy, aby przypomnieć sobie smak i zapach lata  

Taki kompot może być także świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, lodów i galaretek

Czytelnia: