NaturalnaMedycyna

Syberyjski olej cedrowy

Cedr to jedno z najpiękniejszych i największych drzew Syberii. Z jego nasion od wieków otrzymuje się unikalny produkt o wszechstronnym zastosowaniu - olej cedrowy. Niewiele jest substancji pochodzenia naturalnego, które tak jak on sprawdzają się w profilaktyce większości trapiących nas chorób cywilizacyjnych. Pomoże także osobom zapracowanym, przemęczonym i zestresowanym. Warto wiedzieć, że jego skuteczność terapeutyczną potwierdza nie tylko wielowiekowa tradycja medycyny ludowej, ale także wiele współczesnych badań.

Olej cedrowy syberyjski jest cennym źródłem witamin. Posiada bogate wartości odżywcze oraz lecznicze. Zawartości w Oleju cedrowym witaminy E wynosi (średnio 55 mg/100g) 5 razy więcej niż w oliwce z oliwek i 3 razy więcej niż w oleju kokosowy.

Olej cedrowy produkowany jest przez tłoczenie na zimno z czystych ekologicznie lasów Syberii nie skażonych chemią. Jest to unikalny produkt naturalny, od dawna stosowany w żywieniu oraz w medycynie ludowej, teraz także wykorzystywany w kosmetyce i medycynie.

Wartości odżywcze

Delikatny i wyborny smak to podstawowa zaleta oleju. Dzięki zawartości witaminy E (średnio 55 mg) posiada właściwości przeciwutleniające, co zmniejsza zdolność do tworzenia cholesterolu. Olejek cedrowy jest koncentratem witaminy F. Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy, stearynowy (nasycone) i maksymalny nienasyconych: kwas oleinowy (do 35,8%), gadoleinovaya (do 1,04%), linolowy (do 71,1%) i linolenowy (do 27,75%).

Olejek cedrowy zawiera witaminę A, wspomaga produkcję magnezu - rozszerza naczynia krwionośne i obniża zwiększenia pobudzenia układu nerwowego, Poprawia krążenie krwi, Udowodniono jego pozytywny wpływ zarówno dla skóry, tkanek i całego organizmu ludzkiego.

Zawiera witaminy z grupy B, D, B1, B2 , B3 (PP), B4. Olej roślinny otrzymywany z orzechów cedrowych pod względem wartości biologicznej przewyższa olej prowansalski, wytwarzany z oliwki europejskiej, uważany za najlepszy olej na świecie.

Znaczenie lecznicze

Stwierdzono, że olej z orzecha cedrowego zawiera różnorodne substancje sprzyjające utrzymaniu zdolności do pracy człowieka na długie lata.

Olej cedrowy poprawia skład krwi, zapobiega rozwojowi gruźlicy i niedokrwistości. Stosowany jest w celach leczniczych w przypadku miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, marskości wątroby, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w chorobach układu oddechowego, pylicy krzemowej, białaczki.

W oleju znajduje się duża ilość witaminy E (tokoferolu 56 mg/100 g), którą nazywa się witaminą płodności. Pozwala zachować wysoka zdolność energetyczną organizmu. Ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów i jest pomocna w leczeniu chorób wątroby, trzustki, jelit, miażdżycy, chorób reumatycznych. Tokoferol dosłownie oznacza „niosę życie”.

W oleju cedrowym znajduje się znaczna ilość witamin P, A, B, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka.

W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe : linolowy, linolenowy, arachidowy, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, normalizują strukturę ścian naczyń krwionośnych, podnoszą ich elastyczność i obniżają ich przepuszczalność. Stwierdzono, że kwas linolowy działa jako środek neutralizujący wiele trucizn. W związku z tym olej cedrowy jest niezbędny dla osób, mieszkających w miastach, gdzie powietrze jest silnie zanieczyszczone spalinami.

Tak więc olej cedrowy może być wykorzystywany w calach leczniczych w przypadku wielu chorób i profilaktycznych jako składnik pożywienia pracowników stykających się z substancjami toksycznymi.

Olej cedrowy ma swoje zastosowanie nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych i profilaktycznych, a także dla zachowania młodości i urody.

 

Zastosowanie

  • Terapii: jako wspaniały środek przeciw anginie, chorobom dróg oddechowym, grypie.
  • Gastroenterologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach żołądka i dwunastnicy, powierzchownym nieżycie żołądka i zapaleniu opuszki cewki moczowej, chronicznym zapaleniu trzustki, komplikacjach choroby wrzodowej, nieżycie kikuta żołądka, anastomozach, zapaleniu przełyku, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zapaleniu wątroby.
  • Położnictwie i ginekologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach szyjki macicy. Rekomenduje się olej cedrowy także dla kobiet w ciąży w celu odwrócenia mutacji płodu jak również jako niezbędny łatwo przyswajalny naturalny preparat witaminowy posiadający do tego lekko przeczyszczający efekt.
  • Niezbędny dla matek karmiących: jako preparat zwiększający laktację, ulepszający skład mleka, zapobiegający występowanie kolek u noworodków.
  • Pediatrii: niezastąpiony w dziecięcym żywieniu od 1 roku życia, gdyż sprzyja wzrostowi organizmu ludzkiego. Stosuje się go również dla masażu dziecka.
  • Chirurgii: jako środek przyspieszający zrastanie się tkanek organizmu po operacji oraz dla gojenia się szwów i blizn. Również w żylakowatym rozszerzeniu żył. Olej cedrowy jest środkiem przyspieszającym gojenie.
  • Stomatologii: jako środek przeciwko zapaleniu jamy ustnej, paradontozie, zapaleniu tkanek przyzębia, jako środek przeciwbólowy, antybakteryjny, antyseptyczny.
  • Proktologii: przy hemoroidach i ranach w tkance jelita prostego. Neurologii: przy normalizacji pracy układu nerwowego.
  • Dermatologii: jako środek w walce z łupieżem i wypadaniem włosów. Immunologii: jako wysokoefektywny środek stymulujący układ immunologiczny.
  • Endokrynologii: przeciwko chorobom gruczołu tarczycowego.
  • Kosmetologii: w postaci maseczek przeciwko starzeniu się skóry. Wzmacnia włosy i paznokcie, zmiękcza naskórek, skórę rąk, nóg i całego ciała. Olej cedrowy – idealny środek do masażu.

 

Masaż z wykorzystaniem oleju cedrowego pomaga pozbyć się zmęczenia, podnosi siły witalne, polepsza kondycję fizyczną.

 

Zewnętrzne zastosowanie oleju cedrowego: smarować problemowe miejsca lub stosować okłady nasączone olejem cedrowym. W celu wzmocnienia struktury włosów należy nanieść niewielką ilość oleju na zniszczone włosy, delikatnie wetrzeć a następnie zmyć po 5 – 10 minutach (cykl powtarzać 10 – 15 razy).

Wewnętrzne zastosowanie oleju cedrowego: stosuje się po 1 łyżeczce przed posiłkiem trzy razy dziennie lub jako dodatek do sałatek w celu ulepszenia zawartości witamin oraz dla ich lepszego przyswojenia.

Wszystkie produkty są najwyższej klasy, oryginalne z odpowiednimi certyfikatami.

 Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej lub kupić olej przejdź DALEJ

Czytelnia: