NaturalnaMedycyna

Rośnie liczba zachorowań na raka jelita grubego

lekarzeW Polsce rośnie liczba zachorowań na raka jelita grubego - to obecnie trzeci co do częstości występowania nowotwór u kobiet, a drugi u mężczyzn. A możliwości diagnozowania go są coraz lepsze – dostępne są już m.in. domowe testy na obecność krwi w stolcu.

 

W Polsce rocznie zapada na tę chorobę ponad 11 tys. osób, umiera 8,5 tys. Trwa obecnie ogólnopolska kampania edukacyjna „Rak jelita grubego – badam się i leczę”.

 

„Przekonujemy, że to choroba jak każda inna, że wstyd nie może powstrzymać nas od zadbania o własne zdrowie” – mówi Ryszard Lisek z Polskiego Towarzystwa Opieki nad Chorymi ze Stomią (stomia to stan po wycięciu chorego jelita, z wyprowadzeniem jego zdrowego odcinka na zewnątrz - czyli tzw. sztuczny odbyt).

 

Każda osoba powyżej 50. roku życia powinna przynajmniej raz na 10 lat poddać się badaniom diagnostycznym. Jeśli na raka jelita grubego chorował ktoś w rodzinie, na badanie należy się zdecydować znacznie wcześniej.

 

Choroba początkowo nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. W bardziej zaawansowanym stadium objawami są: krwawienie z odbytu lub krew w kale, zaburzenia rytmu wypróżnień, nieuzasadniona utrata masy ciała, mdłości, bóle i poczucie napięcia w brzuchu, możliwa jest też anemia.

 

„Test na krew utajoną w kale można kupić w każdej aptece i zrobić w warunkach domowych. Dostępne są testy kilku producentów, nie są drogie, a ich dokładność jest zbliżona do tych wykonywanych w laboratorium” – mówi ordynator oddziału onkologii Szpitala im. Leszczyńskiego w Katowicach dr Wojciech Poborski. Jak podkreśla, ważna jest też postawa lekarzy pierwszego kontaktu – przeciętnie lekarz rodzinny może w swojej praktyce zetknąć się z dwoma takimi przypadkami rocznie. „Konieczne jest też rozwianie obaw pacjentów przed przeprowadzaniem badań profilaktycznych – chowanie głowy w piasek, częsta w Polsce postawa, to droga donikąd” – mówi dr Poborski.

 

Rozwojowi raka jelita grubego sprzyja dieta, charakterystyczna dla rozwiniętych krajów kultury zachodniej – dużo czerwonego mięsa i wysoko przetworzonych pokarmów, mało błonnika. Dlatego, by się ustrzec choroby, lekarze oprócz urozmaiconej diety zalecają ograniczenie alkoholu, rezygnację z palenia papierosów, aktywność fizyczną, przyjmowanie witamin C, D i E, znormalizowanie wagi ciała.

 

Źródło: PAP
fot: fotolia

Z ostatniej chwili...: